Tema 48: El valencià i el català.

Català i valencià

El català: (denominació oficial a Catalunya, a les Illes Balears, a Andorra i a la ciutat del’Alguer) o valencià (denominació oficial al País Valencià) és una llengua romànica parlada per més d’onze milions de persones[1] a Catalunya, al País Valencià (tret d’algunes comarques de l’interior), les Illes Balears, Andorra, la Franja de Ponent (a l’Aragó), la ciutat de l’Alguer (a l’illa deSardenya), la Catalunya del Nord[2] i el Carxe, un petit territori de Múrcia poblat per immigrants valencians.[3][4] El seu domini lingüístic, amb una superfície de 59.905 km² i 12.805.197 d’habitants (2006), inclou 1.687 termes municipals. Com les altres llengües romàniques, el català descendeix del llatí vulgar, el llenguatge comú dels romans que s’establiren a Hispània durant l’edat antiga.

Llengua Valenciana: Valencià o, més restringidament, llengua valenciana (valencià o llengua valenciana en valencià) és el glotónimo usat a la Comunitat Valenciana per a referir-se a l’idioma català, així com també a la varietat dialectal del català parlada en la dita comunitat autònoma. Està considerada com a llengua pròpia segons el seu Estatut d’autonomia, en el que s’establix com a institució normativa a l’Acadèmia Valenciana de la Llengua. El valencià, que constituïx també una de les principals variants dialectals del català  junt amb el català central i el balear, no pot considerar-se un dialecte enquadrat dins de les fronteres de la Comunitat Valenciana, sinó que forma part del bloc o dialecte occidental de la llengua catalana.

Teoríes de l’origen de la llengua catalana, en la Comunitat Valenciana 

 

 1. Teoria mozarabista: Segons esta teoria el ‘valenciano’, era una llengua que tenia com a origen el llatí i que amb la invasió dels musulmans en la península ibèrica, es conserve i que a més de conservar-se ells mateixos usaven el ‘árabe per a l’administració i la cultura romanç valencià en els seus hogares’. La invasió musulmana (segle VIII) aporte arabismes fins després de la conquista (segle XIII) que a partir d’este moment rep prestem del provençal (actualment català).

 

 1. Teoria de la repoblació (pancatalanista) : Esta teoria, diu que la comunitat valenciana, va ser colonitzada íntegrament pels catalans en regions costaneres i aragoneses, en comarques interiors. La invasió islàmica va fer que perdera les seues arrels i la seua llengua, la qual cosa es contraposa amb les jarchas mossàrabs en llengua valenciana i el parlar romanç. El valencià no seria més que la parla catalana. Pressuposa que no quedava cap habitant després de la conquista, a pesar de ser una conquista totalment pacífica, i a pesar de quedar abundants evidències sobre la permanència d’estos mossàrabs conversos i no conversos durant l’Edat Mitjana i els seus descendents en segles posteriors.

 

 1. Teoria occitanista: Esta teoria és rupturista, la llengua que s’imposaria a València no és la dels pobladors, si no la de la cort de Jaume I, la qual parlava l alengua provençal llemosina. No són els mossàrabs ni els catalans ni els jueus ni els aragonesos els que imposen la seua cultura. Defén que els trobadors provençals i els jocs florals de La Provença van ser una gran influència.

Teoríes de l’origen de la llengua valenciana, en Valencia

El valencià, si és català

La Universitat de València, reconeix l’acabe de Filologia Catalana i l’acabe ‘Catalán’ per a denominar la llengua del País valencià. Avalen la doble denominació de valencià i català per al nom de la llengua del País valencià, oficialment ‘valenciana’ per al seu Estatut d’Autonomia, i en l’àmbit acadèmic ‘catalana’.

Origen del català

El català es pot considerar, ja format al segle VIII, que es la evolució del llatí que es parlaba en temps de l’imperi romà.

Origen del català

Conclusions

Les meues conclusions, són que la llengua valenciana té com a origen el català, i després de llegir les tres teories sobre el seu origen, crec que la certa és que la llengua valenciana té com a origen el català i que ja estava a valència abans de la invasió dels musulmans. Es va continuar conservant a pesar de la invasió islàmica.

Apuntales, acadèmicament parlant, nosaltres els de la Comunitat Valenciana parlem català, però és correcte dir entre nosaltres, que parlem valencià.

Advertisements

One thought on “Tema 48: El valencià i el català.

 1. Hola Adriana.
  Les conclusions no són acertades.
  El tema t’ha marejat.
  Demà ho solucionarem en la taula redona.
  ¿T’has llegit el tema abans de penjar-lo?, crec que no.
  S’ha de llegir de manera atenta el tema abans de ser publicat.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: