Tema 46: Guerra civil espanyola

Imagen

Guerra civil Espanyola

La guerra civil espanyola, que es va desencadenar després del colp d’estat del 17 i 18 de juliol de 1936 dut a terme d’una banda de l’exèrcit contra el govern de la segona guerra civil, va ser un conflicte social, polític i militar.

Como ha assenyalat l’historiador Santos Juliá la guerra civil espanyola de 1936 a 1939 va ser diverses guerres al mateix temps. Va ser per descomptat lluita de classes per les armes, en la que algú podia morir per cobrir-se el cap amb un barret o calçar-se amb espardenyes els peus, però no va ser en menor grau guerra de religió, de nacionalismes enfrontats, guerra entre dictadura militar i democràcia republicana, entre revolució i contrarevolució, entre feixisme i comunismo.

http://es.wikipedia.org/wiki/Guerra_Civil_Espa%C3%B1ola

Bombardeig de les huit hores

 Imagen

El bombardeig va succeir des de les 19:50 del 28 de novembre de 1936, fins a les 03:00 del diasegüent.

“Es diu que va ser duta a terme per la represàlia de l’afusellament, el 20 de novembre del mateix any. Resulta curiós que, a pesar de ser un dels bombardejos més anomenats junt amb el del dia 25 de maig de 1938, és el més desconegut de tots els efectuats sobre Alacant, perquè ningú sap d’on van vindre els avions, la seua marca i model, nacionalitat d’aparells i pilots, i motius pels quals van triar la plaça d’Alacant, entre altres interrogants. Respecte d’això, res van dir els parts de guerra del band «nacional», però el comunicat de guerra republicà del dia 30 de novembre de 1936, indicava que «el enemic continua realitzant bombardejos nocturns sobre algunes poblacions, sent d’assenyalar, quant al que últimament ha patit Alacant (dies 28 i 29), la circumstància que hores abans de l’atac aeri un barc de guerra alemany fondejat prop del depósit de Campsa va estar fent fotografíes d’estes instal·lacions, que després van ser objectiu preferent dels avions atacants.”

http://www.alicantevivo.org/2007/11/el-bombardeo-que-dur-8-largas-horas.html

“Em comentava el Sr. Puchol, l’existència en l’Arxiu Històric de l’Exèrcit de l’Aire del diari d’operacions de la 3a esquadrilla del Grup de Bombardeig K-88 de la Legió Còndor alemanya, des del dia 15 de novembre de 1936, data de la seua arribada a la zona nacional, fins a l’estiu de 1937, per cessió dels familiars d’un dels seus pilots. Estudiada l’esmentada documentació, junt amb un comunicat intern del dia 29 de novembre de 1936 de l’aviació «nacional», es potassenyalar que, el cridat «Bombardeig de les huit horas» va ser dut a terme per sis aparells de la 2a esquadrilla al comandament del tinentBrasser , i deu de la 3a al comandament del capità Von Dellmensingen , del «Grupo de bombardeig K-88», sent en total 16 avions «Junker Ju-52/3M» amb tripulacions alemanyes que, partint de la seua base principal de Cleda a Sevilla, es van traslladar a la de Tauima a Melilla, on, després d’abastir-se de bombes i carburant, van volar a 4.000 m. d’altura fins a Alacant,situada a 450 Km. (dos hores i mitja aproximadament) , amb una seqüència aproximada d’un bombarder cada vint-i-cinc o trenta minuts.”

http://www.alicantevivo.org/2007/11/el-bombardeo-que-dur-8-largas-horas.html

A més un bombardeig semblant havia sigut duta a terme a Cartagena, uns diez abans, coneguda com “El bombardeig de les quatre hores”. Cada uns dels avions estava adaptat per a ser bombarders, i podien portar sis llança bombes verticals, i cada un d’estos degueren de carregar uns 1200kg. d’explosius cada u.

“En total, 14,4 tones de bombes explosives i 4,608 d’artefactes incendiaris. El comité popular provincial de Defensa local, antecessor de la Junta de Defensa Passiva, diu que van ser llançades, durant la nit i matinada dels dies 28 i 29 de novembre de 1936, 160 bombes que van ocasionar desgraciadament tres morts, dos barons adults i un xiquet, i vint-i-sis ferits. Els danys causats, encara que considerables, no es corresponen amb el nombre de bombesllançades.”http://www.alicantevivo.org/2007/11/el-bombardeo-que-dur-8-largas-horas.html

Bombardeig de Guernica

Imagen

(Operació Rugüen) va ser un atac aeri realitzat el 26 d’abril de 1937, en la Guerra Civil Espanyola, per part de la Legió Còndor alemanya i l’Aviació Legionària italiana, que combatien en favor dels sublevats contra el govern de la Segona República Espanyola.

Les estimacions actuals xifren un rang de 120 als 300 morts, però segons l’estudi mes recent, van ser 126.

“El de Guernica no va ser el primer bombardeig en estora per a destruir una població civil, perquè de fet es discutix que fóra un objectiu militar vital en eixe moment, 3 com van al·legar els agressors, a fi de tallar la retirada i l’aprovisionament a les tropes del Front Popular en la campanya de Biscaia.”

http://es.wikipedia.org/wiki/Bombardeo_de_Guernica

Bombardeo de Cabra 7 de noviembre de 1938.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=mIxzqbjdMwc

L’aviació italiana en la guerra civil

“Al juliol de 1936, l’esclat de la Guerra Civil espanyola, dels prop de 277 avions militars (més de 30/40 civil) del vell model que constituïx l’aviació nacional ibèric, només 75 van romandre en possessió de la forces nacionalistes rebels, mentres que la part restant es va utilitzar immediatament per les forces governamentals republicà per a sufocar la insurrecció del general Francisco Franco de Bahamonde.”

“Donada l’evident la gravetat d’una situació d’inferioritat, agreujat per la desviació de quasi immediat a la República d’alguns països que van recolzar el govern de Madrid (entre ells França, Anglaterra i la Unió Soviètica) de moltes substancials dels combatents i els bombarders moderns, el Cabdill no podia deixar de demanar ajuda.”

“Les dos úniques potències europees des dels primers dies de la sublevació havia expressat el seu suport – si no una altra cosa, ideològica i moral – per al moviment nacionalista: Benito Mussolini d’Itàlia i Alemanya d’Adolf Hitler.”

http://www.guerracivil1936.com/web/index.php?option=com_content&task=view&id=238

 Imagen

Equipació:

Fiat CR-32,  caça, 376 unitats.

Romeu Ro 37bis Fiat G-50, caça, 12 unitats.

Savoia-Marchetti S.M.81, bombarder, 58 unitats.

Fiat Br.20,  bombarder, 113 unitats.

Savoia-Marchetti SM.79, bombarder, 103 unitats.

Breda Ba-65, avió d’assalt, 12 unitats Hidroavions, de diversos tipus, (Cant Z.501 principalment, junt amb altres 22 tipus d’avió, aproximadament) .

Avions de càrrega, diversos tipus, 53 unitats aproximadament.

Avions de transport de tropes, diversos tipus, 10 unitats aproximadament.

http://es.wikipedia.org/wiki/Aviaci%C3%B3n_Legionaria

Les causes, responien a problemes no resolts en la societat espanyola.

  • Economia retardada
  • A l’oligarquia terratinent només li importaven els seus beneficis i era incapaç de canviar.
  • En l’estructura socal havien moltes diferències, la classe baixa estava en creixement i la classe mitjana era insuficient, per a equilibrar la societat espanyola.
  • Existien dos bans, l’esquerra i la dreta, entre els que hi havia una va ser-te tensió.

Quan he buscat informació en internet, m’ha donat la impressió que la informació és neutra, que només es diuen dades i que si no has pogut viure eixe moment, o si ningú t’ha parlat de com ho va viure, és difícil imaginar-se realment com va ser la guerra civil espanyola.

Pense que va ser terrible, que van ser molts assassinats i que devien d’estar ja en el límit, per a arribar a eixos extrems.

Imagen

El que opine de tot açò és, que no era necessària, i que simplement es van produir tants bombardejos a Espanya, per a fer mal als ciutadans, on mes dolia que era en els mas dèbils, per això s’ataque sobretot en mercats i zones on hi havia molta gent, a més es planatge perquè es bombardejara en les hores en què mes gent entrara.

Imagen

Esta advertència del general Mola acabe fent-se realitat amb els bombardeig de Guernica i Durango.

guernicamm

El ban franquista va rebutjar en un principi l’autoria de l’atac sobre Guernica, del que acusava els propis republicans.

Advertisements

One thought on “Tema 46: Guerra civil espanyola

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: